SUSTAV ODVOJENOG PRIKUPLJANJA OTPADA NA PODRUČJU OPĆINE POVLJANA

Kako odvajati otpad?

Otpad treba odvojeno prikupljati i odložiti po vrstama u za to predviđene spremnike koji su postavljeni na javne površine. Trenutno je na području Povljane smješteno sedam spremnika za papir, tri za plastiku, jedan za staklo, tri za metal, jedan za otpadna ulja i jedan za baterije i akumulatore.

Lokacije spremnika:

 • naselje Dubrovnik - papir, plastika, staklo i metal
 • na Portu - papir, plastika, metal i otpadna ulja
 • iza pošte - papir
 • na Vrdijanu - papir
 • na parkingu iza Trga bana Jelačića - baterije i akumulatori
 • autobusna stanica - papir i plastika
 • Put Sv. Nikole - papir i plastika

U i uz spremnike za odvojeno prikupljanje otpada nikada ne odlagati ostali otpad. Svim kućanstvima omogućeno je i odvajanje otpada putem vrećica za papir i plastiku. Svakom kućanstvu ispostavljene su dvije vrećice plava za papir i žuta za plastiku, a mogu se dobiti besplatno i na blagajni Čistoća Povljana d.o.o.

U vreće za papir treba odlagati samo papir (novine, časopise, prospekte, kataloge, fotokopirni papir, knjige, slikovnice, bilježnice, pisma, papirnate vrećice, sve vrste kartona)
U vreću za papir ne odlažite: zauljeni i prljavi papir, indigo papir, fotografije i fotopapir, iskorištene papirnate maramice, višeslojnu ambalažu (tetrapak od mlijeka i sokova), ljepljive trake, plastificirani i metalizirani papir, papirnate vrećice iz usisivača.

U vreće za plastičnu nepovratnu ambalažu treba odlagati: vrećice za domaćinstvo, plastične folije, plastičnu ambalažu (namijenjenu za: jestivo ulje, ocat, sredstva za pranje, čišćenje, deterđente, kozmetiku, bočice za lijekove – osim citostatika), zatim sve nepovratne plastične boce, čaše za jogurt, sirne namaze, pudinge, pića i druge namirnice, plastične tanjure, pribor za jelo, zaštitnu ambalažu od stiropora i sl.

U ove vreće je zabranjeno odlagati komunalni otpad, te plastičnu ambalažu onečišćenu opasnim tvarima (od motornih ulja, antifriza, herbicida, pesticida, derivata nafte, različitih kiselina, lužina i sl.). U vreće je preporučljivo odlagati opranu ambalažu. Preporučamo da uklonite moguće ostatke hrane sa papira i da ne odlažete prljav materijal. Smanjite volumen kartonskih kutija i plastičnih boca i bočica.

Papir i plastika se zimi sakuplja jedan puta mjesečno (prva subota u mjesecu), ljeti četiri puta mjesečno (svake subote), a po potrebi i češće.

Molimo Vas da vrećice sa papirom i plastikom na dan odvoza, ostavite na mjestu gdje iznosite posude sa komunalnim otpadom, kako se ne bi dogodilo da otpad ostane na ulici.

Na sabirnom mjestu na odlagalištu otpada Vulina Draga možete svakog dana osim nedjelje u radno vrijeme odlagališta besplatno predavati papir, plastiku, staklo, električni i elektronički otpad, metalni otpad, staro motorno ulje, stare baterije, stare gume, akumulatore. Krupni i građevinski otpad koji nastaje u kućanstvu, možete besplat-no predati ukoliko ga sami dovezete u osobnom vozilu ili u osovinskoj prikolici za osobna vozila.

Budući da više nije dopušteno iznošenje glomaznog otpada na javnu površinu, za njegov odvoz potrebno je nazvati na telefon 023/692-717, te ćete biti obaviješteni o terminu besplatnog odvoza.Automobilski otpad možete predati ovlaštenom koncesionaru za prikupljanje otpadnih vozila uz dobivanje određene naknade

SIROVINA ODLAGALIŠTE d.o.o.
Ive Dulčića 6, 23 000 Zadar
023/340-777, 023/340-855, 023/340-691,
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zašto odvojeno prikupljati otpad?

U skladu sa zakonskim okvirima svi zajedno imamo cilj i obvezu postizanja što većih količina odvojeno prikupljenog otpada kako bismo na odlagalište odložili što manje količine, a izdvojene sirovine iskoristili u daljnjim procesima proizvodnje novih proizvoda te time zaštitili okoliš.
Cilj nam je pokušati podići svijest mještana oko postupanja s otpadom kako bi se povećao broj stanovnika uključenih u organizirani odvoz otpada i smanjio broj divljih odlagališta. Očekujemo da ćemo potaknuti na razmišljanje barem dio vas koji dosad niste promišljali koje sve probleme i posljedice mogu prouzročiti divlja odlagališta odnosno nepropisno postupanje s otpadom.
U našem dosadašnjem praćenju stanja na području općine Povljana otkrili smo više lokacija na koje su neki od mještana dovezli razni otpad ne misleći da divlja odlagališta:

 • ugrožavaju naše podzemne i nadzemne vode
 • pogoršavaju kvalitetu zraka
 • da pojačavaju rizik od požara i eksplozija i utječu na promjenu klime
 • da pospješuju neplodnost tla
 • da ugrožavaju opstanak nekih biljnih i životinjskih vrsta, a povećavaju populaciju drugih (najviše štakora i drugih glo-davaca)
 • da ugrožavaju zdravlje ljudi.

Zato molimo korisnike da se pridržavaju uputa o postupanju s otpadom. Ovakvim ponašanjem doprinijet ćete zaštiti prirode, boljoj budućnosti za svoju djecu, a tada ćete bolje živjeti i vi.
Imate li dodatnih pitanja ili nam želite reći svoje prijedloge molimo nazovite na 692-717 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., jer nam je Vaše mišljenje važno! Sve aktivnosti vezane za odvoz i zbrinjavanje otpada možete pratiti na našoj internet stranici www.cistoca-povljana.hr Čistoća Povljana d.o.o. zahvaljuje se svim svojim korisnicima, a posebno korisnicima u višestambenim objektima za razumijevanje, podršku i iskrenu suradnju, u ovom trenutku velikih promjena u gospodarenju otpadom i kada je zaista teško zadovoljiti različite potrebe svojih korisnika, a sve na način kojim bi Čistoća Povljana d.o.o. osiguralo ekonomski održivo poslovanje, te redovitost i kvalitetu pružanja usluge.
Drago nam je da ste naš trud prepoznali i nagradili ga vašim povjerenjem i odgovornim ponašanjem sa otpadom.Vašim prijedlozima i sugestijama pomognite nam da Povljanu učinimo ljepšom!